Mahrur olmak ne demek?
Gururlu kelimesi TDK sözlüğünde “küstah, kibirli ve gururlu” olarak açıklanmıştır. TDK sözlüğü bu kelimeyi “kurumsal” olarak da açıklar. Gururlu olmak, kendisiyle övünmek anlamına gelir.
Merhumun anlamı nedir?
(İslam) Ölmüş bir Müslümandan bahsederken “Allah katında ölmüş” anlamında kullanılır.
Müserref olmak ne demek?
Türkçede saygın, şerefli, yüksek statüde bulunan kişi anlamına gelir.
Müsahhar olmak ne demek?
Arapça “sahhar” (سَهَرَ) fiilinden türemiş olup “u” eki eklenerek oluşturulmuştur. Anlamı: “Musahhar” kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup genel olarak bir şeyin veya birinin yönetimi veya kontrolü altında olmak veya bağımlı bir durumda olmak anlamına gelir.
Mahrum insan ne demek?
Mahrum kelimesinin güncel sözlük anlamı nedir? Cevap: Bir tane yok.
Mahrec neye denir?
Menşei (köken yeri) nedir? C. Bir harfin telaffuz edildiğinde sesinin çıktığı yerdir. Harfler, mısralarla birbirinden ayırt edilir.
Vefat eden bayana ne denir?
Ölen kişiler için farklı ifadeler kullanılabilir. En yaygın ifadeler “ölü, ölü, merhum” gibi ifadelerdir. Ölen kişi bir erkekse, “merhum” olarak anılır ve kadınsa, “merhum” olarak anılır. “Başınız sağ olsun ve Tanrı size merhamet etsin” gibi dilekler de ölen kişinin yakınlarına iletilir.
Muhterem olmak ne demek?
Kelime Anlamı: Saygıdeğer kelimesi toplumda saygı duyulan, değer verilen veya onurlandırılan bir kişiyi ifade eder. Bu kelime genellikle saygı ve sevgi ifadesi olarak kullanılır ve kişinin onurunu vurgular.
Mensub nedir?
(ﻣﻨﺴﻮﺑﻴّﺖ) i. (Madde fiil eki -iyyet, “göreceli, ait” ile ilgili ar. fiilinden türemiştir) Bir yere veya bir kişiye ait olma durumu, onunla ilişkili olma durumu, “Herhangi bir yere ait misin?” sorusuna bağlı olma durumu.
Müsteban olmak ne demek?
(ﻣﺴﺘﺒﺎﻥ) sıf. (Ar. istibāne mustebān “açık ve anlaşılır olmak” kökünden) Açıkça söylenen, anlaşılan, şüpheye yer bırakmayacak şekilde anlaşılan, açık, belirgin, apaçık: “Nasîhatü’s-selâtîn” dikişlerinden çıkan ve bunun karşılığında mükafatlandırılan şey (Âlî Mustafa Efendi).
Müstear olmak nedir?
E-devlet üzerinden SGK uygunluk durumunuzu kontrol ettiğinizde “Uygundur, provizyon gerekebilir” uyarısını görüyorsanız, Sosyal Güvenliğiniz aktif demektir ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Münteşir olmak ne demek?
(ﻣﻨﺘﺜﺮ) sıfat. (Ar. intiѕār “dağılmak, dağılmak”) Dağınık, dağınık, dağınık, dağınık: Meşcerin / Müntesir iltimâ-ı sâf-ı kamerin (Tevfik Fikret) sîne-i sükûnetinde.
Mülhit olmak ne demek?
Özellikle İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren ilahiyat kitaplarında felsefi düşüncenin etkisi altında İslam dinini ve peygamberlik kurumunu eleştirmek ve filozofları peygamberlerin üstüne koymak için kullanılır. Bu tutuma sahip kişiye Mülhid (Mülhid) denir ve bu kişilerin oluşturduğu harekete “Melâhide” denir.
Müzmal olmak ne demek?
Arapça لحمضم (muzmahal) kelimesiyle bağlantılı olarak değerlendirilebilecek kelimeler arasında, “sefih olmak, perişan olmak” anlamındaki muzmal (Uysal, 2017: 84) ve “sefiller gibi olmak, perişan olmak” anlamındaki muzmal (Yalçın, 2022: 110) kelimeleri ile kısmi telaffuz farkı bulunan muzmaal10 kelimeleri de bulunmaktadır.
Münebbih olmak ne demek?
[1] (‘) Teşvik.
Mahrur bakışlı ne demek?
“Mahur-Eyed” kelimesi yumuşak, uzun bir bakışı tanımlamak için kullanılır. İyi görünümlü bir kişi, diğer tarafı görünüşüyle etkiler. Birinin güzel bir görünüme sahip olduğunu söylediğinde, bu o kişinin daha durgun, uzun ve etkileyici bir görünüme sahip olduğu anlamına gelir.
Bîçâre ne demek TDK?
Türkçe Dil Kurumu’na göre çaresiz kelimesi fakir ve çaresiz anlamına gelir. Çaresizlik aynı zamanda bir durumda hiçbir şey yapamama durumu anlamına da gelir. Çaresiz kelimesi, çaresiz durumları veya çözümü olmayan kişileri tanımlamak için tercih edilir.
Mağruk olmak ne demek?
(ﻣﻐﺮﻭﻕ) sıf. (Ar. maġrūḳ, ġarḳ “suda boğulmak” kelimesinden) Suya batmış, suda boğulmuş, boğulmuş, garik: “Merd-i magruk: Suda boğulmuş olan kişi.”
Maruf olmak ne demek?
Ma’ruf kelimesi sözlükte; bilinen, tanınan, kabul gören, iyi muamele, tatlı söz, iyilik yapma anlamlarına gelir. Dini bir terim olarak ise; İslam’ın hükümlerine, genel prensiplerine ve emirlerine uygun olarak yapılması ve söylenmesi gereken her söz ve davranışa, İslam’ın hoş gördüğü her şeye Ma’ruf denir.