Arapça müselles ne demektir?
Arapça sözlükbiliminde, teslis, aynı harflerden oluşan bir kelimenin üç farklı şekilde (üç ayrı kelime gibi) kullanılması, üç farklı ünlüsüne göre aynı veya farklı anlam taşıması anlamına gelir. Bu bağlamda kullanılan kelime “Müselles”tir.
Müselles ne demek eski Türkçe?
“Müselles” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçe’ye Arapça’dan gelmiştir. “مُسَلَّس” (musallas) kelimesi Arapça’da “düzleştirilmiş, düzeltilmiş” anlamında kullanılır. Anlamı: “Müselles”, bir üçgenin iç açılarının toplamının 180 derece olduğu geometrinin temel ilkesini ifade eder.
Müselles üçlü ne demek?
Sözlükte “bir şeyin üçte birini veya payını almak” anlamındadır; “iki kişinin kendilerini üçe eklemesiyle” anlamına gelen s̱els̱ kökünden “tef’îl” şekline türeyen müselles kelimesi, “üçe çıkarılmış, üç özelliği olacak hale getirilmiş” demektir; üç parçalı (şey), üç kenarlı (zemin), üç parçalı (ip), üç…
Kelime hangi dilden gelir?
Kelime kelimesi, Arapçada “söylenen, söz” anlamına gelen كلمة (kelime) kelimesinden türemiştir.
Müselles ne demek hadis?
Sözlükte “birbirini izleyen” anlamına gelen silsile kökünden türeyen müselsel kelimesi, bir hadis terimi olarak “Hz. Peygamber’in bir hadisi rivayet ederken yaptığı bir iş veya kullandığı bir söz yahut hem iş hem de sözün rivayetteki bütün raviler tarafından aynen tekrarlanması” anlamında kullanılır.
Arapça beledi ne demek?
Arapçada Kabbalah “toplam meblağ” anlamına gelir. Ömer Faruk Tekbilek’in Fire Dance albümünden bir şarkısı. Şehir kelimesinin sıfat halidir. Hatta “ulusal”, “ulusal”, “ülkeyle ilgili” anlamına bile gelir.
Müselles ne demek TDK?
Müselle’nin TDK sözlüğündeki anlamı şöyledir: isim, eski, geometri, üçgen. Kokteyl tipi karışık içki. Üçlü damıtmayla yapılan özel bir şarap.
Üçgenin eski adı nedir?
Osmanlı döneminde üçgene “Müselles”, alanına Mesaha-i Sathiye, dik açısına Zaviye-i Kaime, yüksekliğine ise taban yüksekliği denilmiştir.
Eski Türkçede var ne demek?
var – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe bār “sahip olmak, özellik (isim); “var (yüklem)” kelimesinden türemiştir.
Müselles ne demek edebiyatta?
Müselles, kıtalarla oluşturulmuş Divan şiirinin nazım biçimlerinden biridir. Müselles’te her kıta üç dizeden oluşur. Müselles’te ilk kıtanın dizeleri kafiyelidir. Diğer paragrafların ilk iki dizesi kafiyelidir.
Tahmis nedir?
2 Tahmis: Başka birinin gazelinin her kıtasının başına üç mısra eklenerek oluşturulan bir formdur. Başına eklenen üç mısra matla ile kafiyelidir. Diğer beyitlere eklenen üç mısra o beyitlerin ilk mısralarıyla kafiyelidir (ikinci değil).
Mütekerrir ne demek?
1. Tekrarlayan, tekrarlayan.
Külot hangi dilden?
Fransızca culotte “göt deliği, geniş kalçalı pantolon, iç çamaşırı” kelimesinden ödünç alınmıştır. Bu kelime Fransızca cul “eşek” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Latince culus kelimesinden türemiştir. Külot: Belden dizlere kadar geniş ve alt kısmı dar olan pantolonlar.
Maydanoz Türkçeye hangi dilden geçti?
“Arapça maḳdanus veya maˁdanus مقدنس/معدنس kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir ve aynı anlama gelir. Arapça kelime, Orta Yunanca makedonísion μακεδονίσιον “Makedonya otu, maydanoz” kelimesinden alınmış bir ödünç kelimedir. Bu kelime, Makēdonía “Makedonya” özel isminden türemiştir.
Efendi hangi dilden Türkçeye geçti?
Efendi (Arapça: أفندي Afandī; Farsça: آفندی); “Efendi”, “usta”, “asilzade” anlamına gelen bir kelimedir ve Bizans’ta saygılı bir unvan olan Orta Yunanca “avthéntis” (otantik) kökünden türemiştir. Kadınlar için “hanımefendi” anlamında kullanılır.
Müselles ne demek TDK?
Müselles TDK sözlüğünün anlamı şöyledir: İsim, eski, geometri üçgeni. Karışık bir kokteyl içeceği. Üçlü damıtmayla yapılan özel bir şarap.
Müselles ne demek tren?
Müselles: İng. Wye. Üç demiryolu hattının birleştiği yerde inşa edilen, üç makastan oluşan üçgen demir yolu hattı.
Müselles içeceği nedir?
Üzüm şırasından veya eski şaraptan yapılan bir içecekti. Arapçada “üç” anlamına gelen “selase” kelimesinden türetilen bu isim, şıranın veya şarabın üçte biri kalana kadar pişirildiği için muselelle’lere verilmiştir.
Arapçada le kelimesi ne anlama gelir?
Arapçada olumsuz anlam taşıyan, “hayır” veya “olmaz” anlamına gelen bir kelimenin Türkçe telaffuzudur.
Tavsiyeli Bağlantılar: Sosyal Hizmet Uzmanı Kendi Yerini Açabilir Mi