Atatürk hangi oğuz boyundandır?
Dedesi Ahmet Bey ile ağabeyi Hafız Mehmet Bey’in “Kızıl” lakabından ve yerleştikleri topluluğun adının “Kocacık” olmasından da anlaşılacağı üzere Mustafa Kemal Bey’in baba tarafı Anadolu’nun Türkleşmesinde önemli rol oynamış olan “Kızıl Oğuzlar” veya “Kocacık Yörükleri, Türkmenler”den gelmektedir.
Atatürk karamanın hangi köyünden?
Kızıllar Köyü, diğer adıyla Taşkale Köyü, Karaman’a bağlı bir köy olup Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ailesinin ve Ata Yudu’nun köyü olarak bilinmektedir.
Atatürk’ün kökeni neresi?
Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Baba tarafından büyükbabası Hafız Ahmet Efendi, 14-15. yüzyıllarda doğmuştur. Yüzyıllar boyunca Konya ve Aydın’dan Makedonya’ya yerleşen Kocacık Yörüklerine mensupturlar. Annesi Zübeyde Hanım, Selanik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır.
Atatürk’ün kütüğü nereye bağlıdır?
Karşılığında Gaziantep halkı, Ulu Önder’e kent meclisinden vatandaşlık teklifinde bulunmuş, Atatürk’ün de onayıyla merkeze bağlı Bey mahallesinin nüfusuna dâhil edilerek resmen Gaziantepli olmuş ve bu durum bizim için ayrı bir gurur kaynağı olarak tarihe geçmiştir.
Atatürk karamanlı mı?
Mustafa Kemal Atatürk’ün baba tarafından ataları Karaman’dan gelmiş ve Manastır İli Debre-i Balâ Sancağı’ndaki Kocacık’a yerleşmişlerdir. Kocacık, günümüzde Makedonya Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulunan Arnavutluk sınırına yakın Debre kasabasında bir belediyedir.
Atatürk hangi soydan gelmiştir?
Mustafa Kemal ATATÜRK’ün hem baba, hem de anne tarafından soyu “oğlu Fatihan” yani Rumeli’dir.
Atatürk Malatyalı mı?
Türkiyat Araştırmaları Derneği’nin yaptığı araştırmaya göre Atatürk’ün ata yurdu, anne ve babasının memleketi olan Karaman’dır. Çeşitli bilimsel çalışmalar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu M. Kemal Atatürk’ün hem anne hem de baba tarafından Karamanlı (Taşkale) kökenli olduğunu belirtmektedir.
Mustafa Kemal’in gerçek babası kimdir?
Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi, Selanikliydi. Uzak ataları Vidin’den ayrılıp Serres’e yerleştiler ve oradan Selanik’e geldiler. Ali Rıza Efendi başlangıçta Selanik’te vakıf sekreteri olarak çalıştı.
Atatürk’ün Ata Yurdu neresidir?
Araştırma alanı, İç Anadolu Bölgesi’nin güneyinde, Karaman il merkezinin 46 km güneydoğusunda bulunan Taşkale (Kızıllar) tarihi yerleşim yeridir.
Atatürk’ün babası Arnavut mu?
Babası Ali Rıza Bey’in, bugünkü Makedonya sınırındaki Arnavutluk sınırındaki Resne ilçesinin Kovacık köyünden Selanik’e yerleştiği ve aslen Söke Yörüklerinden olduğu söylenmekle birlikte Arnavut, hatta Avdeti olduğu yönünde de rivayetler vardır.
Kızıl oğuzlar Alevi mi?
Bugün Kızılca Oğuz aşiretinin yerleştiği yerleşim yerleri bir veya iki köy hariç hepsi Alevidir. Kızıl-Kocalı Türkmenlerinin Anadolu kolu Alevidir. Rumeli’ye göç eden kısım Bektaşi kimliğinin etkin olduğu bu bölgelerde Aleviliğini sürdürmüştür. Kaynak: Baki Öz Türk Kurtuluş Savaşı’nda Alevi Bektaşiler.
Atatürk ateist miydi?
“…Genel olarak kabul görmüş olan agnostik olduğu inancını kesin bir şekilde reddeder, ancak dininin yalnızca evrenin mucidi ve yöneticisi olan tek bir Tanrı’ya inanmak olduğunu söyler. Ayrıca insanlığın böyle bir Tanrı’ya inanması gerektiğine inanır.”
Atatürk neden Antep’e kayıtlı?
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 26 Ocak 1933’te Gaziantep’i ziyaret ettiğinde şehrin mülki amirleri ona vatandaşlık vermeyi teklif etti. Selanik doğumlu Atatürk bu durumu memnuniyetle karşıladıktan sonra şehir meclisi Büyük Önder’e vatandaşlık verdi ve merkezin Bey ilçesinin nüfusuna dahil edildi.
Atatürk hangi Türk boyundandır?
Mustafa Kemal’in baba tarafı Aydın/Söke’den gelip Bitola iline yerleşen “Kocacık Yörükleri (Koca Hamza Yörükleri)”ne dayanmaktadır. Ali Rıza Efendi, Manastır’ın Debre-i Bala Sancağı Kocacık’ta doğdu (1839).
Zübeyde Hanım Arnavut mu?
Ailesi ve çocukluğu Mehmed zamanında Karaman’dan Rumeli’ye göç ederek Selanik ile Manastır arasında kalan Vodina Sancağı’nın “Sarıgöl” kazasına yerleşen Yörük Türkmenlerine, diğer adıyla “Konyar”a kadar uzanmaktadır. Zübeyde Hanım, Langaza’daki Rapla çiftliğinde büyümüştür.
Atatürk hangi yörük boyundan?
Mustafa Kemal’in babası Yörük Türkmen’di. Mustafa Kemal’in baba tarafı Aydın/Söke’den gelip Bitola iline yerleşen “Kocacık Yörükleri (Koca Hamza Yörükleri)”ne dayanmaktadır. Ali Rıza Efendi, Manastır’ın Debre-i Bala Sancağı Kocacık’ta doğdu (1839). Aile daha sonra Selanik’e göç etti.
24 Oğuz’un boyu nedir?
Buna göre Bozoklar; Kayı, Bayat, Alka Evli, Kara Evli, Yazır, Dodurga, Döğer, Yaparlu, Afşar, Begdili, Kızık, Kargın; Üçoklar ise; Bayındır, Peçenek, Çavuldur, Çepnî, Salur, Eymur, Ala Yundlu, Yüreğir, İğdir, Büğdüz, Yıva ve Kınık boylarına ayrılmışlardı.
Atatürk aslen Arnavut mu?
Çocukluk ve gençlik (1881-1904) Muhtemelen 1839’da Kocacık’ta doğan babası Ali Rıza Efendi, aslen Bitola’nın bir ilçesi olan Debre-i Bâlâ’dandır. Babasının ailesi Arnavut veya 14-15 yaşlarındaydı. 18. yüzyılda Anadolu’dan bölgeye göç eden Yörüklere mensupturlar.
Kızıl Oğuzlar nerede yaşar?
1041 yılı civarında Hazar Denizi’nin güney ve güneybatısındaki Tahran, Kazvin, Reşt, Zencan ve Tebriz bölgelerinde, “Kızıl Özen” veya “Kızıl Ören” nehri civarında yaşıyorlardı ve İldeniz beylerinden Arslan Şah’ın oğlu “Kızıl Bey”in kabileleriydiler. Bu Türkmenlere “Kızıl Oğuz Türkleri” denir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Uyuya Kaldım Ne Demek